Adaptacja pomieszczeń lokali użytkowych na lokal pod nazwą „Strefa Seniora”  w budynku mieszkalnym wielorodzinnym położonym w Tychach przy ul. Arkadowej 2-2b, wykonanej w ramach zadania inwestycyjnego pn.: „Adaptacja i wyposażenie lokalu przy ul. Arkadowej 2”

W oparciu o dokumentację projektową opracowaną przez VIZ-PROJEKT JOANNA KORCZYŃSKA z siedzibą przy ul. Wieniawskiego 36/8 w Tychach, w październiku 2017 r. przystąpiono do realizacji przedsięwzięcia.

Prace zostały wykonane pod nadzorem administratora budynku – Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych w Tychach, przez Zakład Remontowo-Budowlany – Bronisław Malik z siedzibą w Tychach, który został wyłoniony do realizacji zadania po przeprowadzonym we wrześniu 2017 r. postępowaniu przetargowym.

Zadanie ujęte było w Wieloletniej Prognozie Finansowej miasta Tychy, a jego realizacja przebiegała 
od października 2017 r. do lutego 2018 r. W dniu 22 marca br. nastąpił odbiór końcowy wykonanych prac, który stanowił podstawę do rozpoczęcia użytkowania obiektu i przekazania lokalu użytkownikowi.

Zakres robót obejmował:

  • przebudowę ze zmianą sposobu użytkowania lokali użytkowych z przeznaczeniem na lokal pod nazwą „Strefa Seniora”,
  • wymianę stolarki okiennej i drzwiowej,
  • budowę ścian wewnętrznych wraz z robotami wyburzeniowymi,
  • kompleksowe wykonanie prac murarskich, tynkarskich, malarskich, posadzkowych z płytek ceramicznych, kafelkowanie ścian sanitariatów, montaż sufitów podwieszonych,
  • montaż rolet wewnętrznych,
  • wykonanie instalacji wewnętrznych, tj.: wodna, kanalizacyjna, elektryczna, klimatyzacji, wentylacji, centralnego ogrzewania z nowymi grzejnikami, ciepłej wody użytkowej (podgrzewacze przepływowe elektryczne), oświetleniowa (lampy LED), oświetlenie ewakuacyjne, telefoniczna, internetowa, alarmowa,
  • naprawę podestu przy drzwiach wejściowych,
  • wyposażenie pomieszczeń w urządzenia i sprzęty zgodnie z projektem tj. zlewozmywak dwukomorowy, kuchenka elektryczna z piekarnikiem, zmywarka, lodówka, szafki, blat roboczy, okap, biurka, stoły modułowe, stolik kawowy, krzesła, fotele, szafy aktowe, szafki, komoda, regały, drabinki do ćwiczeń, ławeczki.  

Koszt przedsięwzięcia wyniósł ok. 204 tys. zł.

W efekcie wykonanej przebudowy powstał nowoczesny lokal o powierzchni ok. 75 m2, dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, w którym znajduje się sala ogólna dzielona mobilną ścianką na dwa pomieszczenia, dwa pomieszczenia WC, w tym jedno dla osoby niepełnosprawnej 
z wyposażeniem, szatnia dla uczestników i pracowników z szafkami zamykanymi dla ok. 30 osób, pokój konsultanta, aneks kuchenny dla prowadzenia warsztatów kulinarnych, aneks dla prowadzenia ćwiczeń (drabinki), magazynek.

Od 16 kwietnia br. roku użytkownikiem lokalu jest Fundacja Rozwoju Ekonomii Społecznej, gdzie kontynuowana będzie realizacja zadania publicznego pn. „BAZA – Bank Aktywnych Ludzi Miasta”.

Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na ten temat...